Djotiš je starodavna umetnost, ki so jo ustvarili rišiji. Rišiji so bili vedski modreci, ki so bili del vedske družbe. Predvidevajo, da je vedska družba živela na področju današnje Indije nekje 5000 let nazaj. Vedski modreci so bili pravi poznavalci življenja, ljudje so jim zaupali in se pogosto zatekali k njim po odgovore na pomembna življenjska vprašanja. Djotiš se je skozi vsa ta tisočletja ohranjal in prilagajal sodobnemu načinu življenja. Modrosti vedskih modrecev so se ohranile do danes, ko se marsikdaj zdi, da sploh ne vemo več kako živeti. Posebej, ko gre za to, kako delovati, čemu slediti, kako poslušati sebe, kaj početi s svojimi čustvi, kako živeti v skladu z naravnimi ritmi in kako našemu življenju povrniti harmonijo.

Djotiš je v osnovi sicer vedska astrologija, ki pa je mnogo več kot samo poznavanje simbolike posameznih planetov. Gre za celotno filozofijo in razumevanje življenja in njegovih zakonov. Najbolj osvobajajoče od vsega pa je to, da nam življenje ni usojeno vnaprej, da sicer obstaja neke vrste vremenska napoved za naše življenje, a če jo poznamo, se nanjo lahko ustrezno pripravimo in iz vsakega, še tako slabega vremena, potegnemo najboljše. In smo v vsakem trenutku ustvarjalci svojega življenja.

In to je svoboda. In to je djotiš v povezavi z življenjskimi zakonitostmi.

Sama djotiš uporabljam kot neprecenljivo orodje, s pomočjo katerega še lažje razumem nas in naša življenja.

Djotiš temelji na predpostavki, da smo ljudje večna bitja in le igramo različne vloge znotraj množice naših življenj. Na podlagi podatkov o našem rojstnem datumu, uri in kraju rojstva nam računalniški program izriše našo natalno ali rojstno karto, ki odkriva vse tisto, kar smo kot večno bitje prinesli na ta svet. Pogled v natalno astrološko karto odkrije marsikaj o nas samih, o naši naravnanosti in pogledu na življenje, o naših sposobnostih, omejitvah, strahovih, pogumu, samozavesti, priložnostih. Pokaže nam naše močne plati, sama pa se še posebej rada posvetim našim šibkim točkam in predvsem temu, kako jih uravnovesiti, da bomo od življenja dobili čim več. Djotiš nam razkriva tudi naravo obdobja, v katerem se trenutno nahajamo in to je dragocen podatek, kajti, če vemo kaj so priložnosti in kaj pasti trenutnega obdobja, lahko še toliko bolje izkoristimo njegove prednosti in se pripravimo na njegove slabosti. Če smo, na primer, v obdobju, ko je v ospredju naša želja po uspehu in, po zakonitostih djotiša, za tem obdobjem pride čas, ko bi se znala poroditi želja po otrocih, mi pa bomo v teh letih morda že zamudili vlak, potem je smiselno že pred tem razmišljati o vprašanju otrok in zavestno sprejemati odločitve. Če se nam, na primer, zaključuje obdobje, v katerem je bilo naše življenje polno lahkotnosti  in svobode, zdaj pa so se začele stvari zapletati, je dosti lažje, če se znamo na naravo prihajajočega obdobja ustrezno pripraviti. Običajno doživljamo večje izzive med prehodom iz enega v drugo obdobje ali pa, ko zahtevnejše obdobje traja že dlje časa, mi pa smo popolnoma izčrpani in ne vemo več kako naprej. Ob pregledu že preživetih obdobji, pa dosti lažje tudi razumemo svojo preteklost. Djotiš nam razkrije tudi podatek o sade satiju, ki traja dolgih 7 let in pol in marsikomu od nas zamaje tla pod nogami, a če poznamo zakonitosti tega obdobja, je tudi to obdobje lahko precej lažje. Pri djotišu nikakor ne gre za vedeževanje oziroma napovedovanje prihodnosti, je pa krasno orodje, ki osvetli našo življenjsko pot in poda številne odgovore na naša vprašanja. Včasih potrebujemo odgovore, ko ne vemo kako naprej ali pa samo rabimo potrditev, da smo na pravi poti.  Djotiš v prevodu pomeni svetloba in moj glavni namen je, da vam posvetim v življenje, če ste slučajno že vstopili v temo ali pa se želite vstopu vanjo izogniti.